Boncasztalon Az Avatar (Avatar)

2009-12-21 18:16:18 - Szerző : Agos

Boncasztalon  Az Avatar (Avatar)

A nemjóját! Jajj! Most olyanokat kéne írnom, hogy elájultam a látványtól, meg a térhatású élmény odavágott iszonyat módon. És az emberiség már megint szemétláda. A béna fõhõs pedig saját fazonú avatarjában akkora farokkal mászkál, ami a földig ér. Illetve Pandóráig, hisz azon a planétán járunk, hülyeség lenne talajként földet emlegetni. Nem? Annyira magával ragadott a film, hogy két napja nem alszom, holnap reggel elsõ teendõmként rohanok macskaszemre hajazó kontaktlencséért, csakis azért, mert úgy szeretnék kinézni, mint a Na'vik büszke népe. Satöbbi, satöbbi, satöbbi...

blog.teltlanyok.com


Szóval, valami hasonlót illene körmölgetnem, de mégsem. Az igazság az, elõjött belõlem a szerelmes állapot. Egyszerûen odavoltam egy animált nõszemélyért. Neytiri hosszúcombú, gazella termetû menyecske és az eleven tigrisszeme alaposan megfogott. Harcias, titokzatos, ragaszkodik a hagyományaihoz, szenvedélyes, és amikor kell, vipera. Egyedüli hátránya a magassága, megmászása alpinista cselekedet, de no problémo, mindig van nálam kettes létra. Minden férfi álma a banya, irányítószáma vélhetõen a Pandora bolygó. James Cameron pedig kisujjból tudja, mitõl sercen az ész: az Avatar joggal foglalta el trónját a filmvilág csúcsán.

blog.teltlanyok.com



Na de mielõtt továbbröpülnénk a helyi állatvilág sárkányain, tisztázzunk valamit! Amikor X év múlva, az elsõ ember negyvenhatos bakancsával rálép egy idegen bolygó "földjére", majd visszatérése után, megkérdezvén tõle, minek az ösztönzésére kockáztatta nyápic életét a veszélyes kalandra, nem valószínû, hogy azt fogjuk tõle hallani, hogy az Avatar inspirálta az ûrhajósi kihívásokra. A filmmûvészetet tanulók számára azonban könnyen elõfordulhat tananyagként Cameron filmje. Nem is a távoli jövõben. Mert újszerûségével, hihetetlen pazar kiállításával és a legapróbb részletekig kidolgozott alaposságával máris kiemelkedõnek számít. De most kérem, bocsásson meg mindenki, picit közönséges leszek, és elismerem, mafla hasonlat jõ. Amikor egy férfi megismerkedik álmai nõjével, elõször mit néz rajta? Ja persze. A könyökét. Ezt Te sem gondolod komolyan ugye? Megkuksizzuk a fenekét, a cicijét, huhh, de jó volna vele ágyba tévedni, meg izééé… Majd utána jöhet az elmélyült eszmecsere, a lelkek, a nézetek finomhangolása. A szex csak rövid idõ, de utána mibõl áll a nap? Tartalom is köll oda, nem csak puszta testiség.


blog.teltlanyok.com



Cameron mindezt jól tudja. Manapság a fejszés gyilkosok is 3D-ben aprítják a népet, holnap már a cserebogár vakarózását is térhatásban élvezhetjük. A sikerhez, a mozinézõk kegyeiért további plusz szükséges. Ilyen lehet az egészen elképesztõ látvány. A különbség a számítógéppel generált világ és az élõszereplõs valóság között elmosódott, újabb dícséret. A Pandora természetileg hihetetlenül szeszélyes, veszélyes, pompázatos flórával és faunával. Minden virágnak, állatnak szerepe van, helye az élet körforgásában. Ebbe a vadságba keveredik fõhõsünk, mindjuk úgy, a gerincét keresi. Mindehhez jönnek még a Na'vik, a maguk sajátos kultúrájával és életszeretetével. Hát igen, felfedezhetõ bennük némi indián beütés, mint ahogy pár korábbi kasszasiker is beugrik a nézés közben. Csak a minduntalan hasonlítgatásnak nincs értelme. Ellenben tegyük hozzá, az Avatar történettel is rendelkezik. Egyfajta mesemondással. Árad belõle a mérhetetlen melegség, szeretet és hátsó zugból a figyelmeztetés. Emberként lesütöm a szemem, zavarban vagyok és restellem magam. Tönkretettük bolygónkat, érdekeinkért mások életével sem szarozunk. Újdonság erejével hat: mi vagyunk az agresszorok, a sáskahad. Nem is kétséges, a Na’vik a jófiúk. Mégis kihalásra ítéltettek, mint az indiánok. Azaz talán mégsem így van a dolog, de megfogadtam, a sztoriról egy rohadt szót sem. A történetrõl, ami nem nagy durranás, viszont azt szépen adják elõ. A sablon effektus rendesen mûködik, a karakterek is könnyen behatárolhatók. A jó az jó, a rossz pedig velejéig fanatikus, már-már idegesítõen. Nyílvesszõkkel, repülõ dögökkel nekirontani a félelmetes katonai arzenálnak nemes cselekedet, hõsök is a figurák, de inkább megmosolyogtató. Amúgy elképzelem, amikor a támadó bombázókat valahol az amazonasi õserdõk mélyén lébecoló kõkori bennszülöttek parittyával és mérgezett dárdákkal rohanják meg. Csak összehasonlításképp.


blog.teltlanyok.com



Összegzés: Kicsit féltem tõle, bevallom. Azt hittem, Cameron leragad a szájtáti látványnál és passzol. Szerencsénkre csinált egy szuper, az utolsó másodpercéig lebilincselõ filmet, ami minden kiszámíthatósága ellenére is kerüli a rózsaszín szirupot, a giccset. Ahogy annak idején George Lucas megalkotta a Star Wars univerzumot, most Cameron az Avatar világát, a Pandora csodát. Jöhet a folytatás, bízvást remélve, fürgébb tempóban.

10/10


blog.teltlanyok.com


BEMUTATÓ ITT:

http://www.youtube.com/watch?v=cRdxXPV9GNQ


_________________________________

A bloghoz 1 komment érkezett:

Yano

2009-12-21 18:26:22
A l
__________________________________