Boncasztalon A Varázslótanonc

2010-08-04 09:25:43 - Szerző : Agos

Boncasztalon A Varázslótanonc

Kérem alássan, tépem a maradék hajamat. Amikor egy lüke papírfecni fittyet hányva a széljárásnak, a fizika törvényeinek, lazán végigröpül a fél városon, élbõl kiakadok. Szálldogál erre, csalinkázik arra, következtében a fõszereplõ palánta hirtelen varázslatok sûrûjében találja magát. De tovább gyártva Az összeesküvés elméleteket, Nicolas Cage aktuális bozontja is megér egy misét. Ily rendezetlen sörény láttán még a kósza fuvallat is sztrájkba kezdene. Megértem a kiválasztott hajfodrász szentségelését, ha behuppan székébe a színész. Mindezt tetõzzük Maxim Horvath világuralami törekvésének alantas szándékával. Föltámasztani a holtakat, mágusok közötti szerelmi háromszög, majd a kikosarazott bosszúcsörtetése, megint veszélyben rongyos életünk. Bonyodalmak ezerrel, nem könnyû a varázslók élete. Nem babra megy hát a játék - legfeljebb az idegeinkre. Hasonló témával kb. ezer film rukkolt már elõ… Szegény Merlin! Forog a sírjában.

Egyébként a Jerry Bruckheimer istálló soros maflasága annyira nem rossz, mint amilyennek elsõre látszik. Sokkal xarabb. Tetõzendõ a szenvedést, akad néhány bosszantó körülmény, ami jelentõsen lerontja az élvezeti faktort. Azt, hogy megint hülyének néznek, már megszoktam. Ebbõl adódóan képünkhöz vágnak olyan nyúlfarknyi sztorit, amit egy ötéves óvodás kigörcsöl két pisilése között. Ráadásul annak minden kliséjével együtt. A segédként nyilvántartott csávóból lesz majd valaki, mégis totál ellenszenves. Izgága, bájgúnár. Legszívesebben betuszkolnám azokba a vázákba. Gyanítom, hogy eljátszója, ez a Jay Baruchel gyerek tehetségtelensége lehet minden nyavalygásom kiváltója. Csaja tipikus szõke, és lefárasztó párbeszédekkel nyomulnak. Ha a kétéves kutyám bevenné, megdöglene. Nicolas Cage megjelenése kissé gyûrött, mint aki kukába töltötte az elmúlt évtizedet. Bocsánat! Tévedtem. Vázákban. A varázslótanonc logikája szerint az a módi varázsló körökben.

Ami viszont tetszik, hogy a tudomány köntösébe csomagolták a mágiát. Minden varázsige, abrakadabra, blablablabla mögött érezhetõ némi okítás. Hogyan lehet tüzet kreálni, miként rezegnek a részecskék. Parabola antennákkal terelgetik az energiát, a fizikára gerjedõk csillogó szemekkel utánozhatják. A felmosórongyokon pedig tényleg lehet derülni. Sika-mika, rongyõ. Máson inkább borulni. A varázslótanonc tipikusan olyan film, aminek kárára megy a túlzott látványosság erõltetése. Kissé besokalltam a plazmadobálásoktól, meg arra, hogy három másodpercenként elcsattan egy-egy varázslat. Balthazar és Maxim mesterek talán még a sliccüket is mágiával húzzák le. Harry Potter hazafutna szégyenében, annyira röpködnek a titokzatos hadonászások, egyéb trükkök.

Nicolas Cage és az utóbbi idõben fõgenyaként beskatulyázott Alfred Molina harca persze elõre lefutott. Gyerekfilmet nézünk, a végkifejlet nem lehet kérdéses. Vért se nagyon keressünk, durvulás teljes hiányában megy a kavarás. Disney filmet látunk, miért, mire számítottunk? Talicskában tolják majd a halottakat? Izgulni sem nagyon lehet, legfeljebb ámulni a képi világtól. Meg keresni a villanyt, hisz a film javarészt éjszaka játszódik.

A színészekrõl csak úgy általánosságban. Rosszak és kevesek. Alfred Molina szemétládának súlytalan. Nicolas Cage a tincseivel áll hadilábon, a szõke lány ostoba liba, világunk megmentõje szerepébe bújtatott csávóról pedig már írtam. Valahogy nem mûködnek együtt. A sztori kapkodó, innen-onnan összelopkodott, Jon Turteltaub rendezõ nem igazán hozta formáját.

Összegzés: Talán a legnagyobb baj, hogy könnyen beazonosítható a célközönsége. A fiatalok hálásak minden bazári majomságra. Némi látvány, rejtélyes halandzsa, kedvesen botcsinálta tanonc, gyatra kísérletek a humor irányába és máris heves a tapsvihar. Csak vannak öregebbek is… Számukra tömény idétlenség a film. Se nem maradandó, se nem cool, se nem érték. Holtak seregével, világuralommal meg tele a tökünk. Egyszer épp nézhetõ valami. Na, ne kerülgessük a lényeget: gyengusz produkció, hatalmas csalódás.

5/10
BEMUTATÓ ITT:

http://www.youtube.com/watch?v=59fRijMYRdw